Spasmofilia- cauze și simptome

7 noiembrie 2012 08:05Nici un comentariuViews: 1244

Vitaminele și mineralele au un rol esențial în buna funcționare a organismului uman, iar alimentația slabă în minerale sau neasimilarea lor de către organism perturbă starea de sănătate , indiferent de vârstă.

Spasmofilia  poate fi definită ca  o stare de hiperexcitabilitate neuromusculară și afectează în special femeile și adolescenții. Crizele de spasmofilie reușesc să producă teamă în rândul persoanelor pe care le afectează, deși ele în sine nu reprezintă o boală. Poate ți s-a întâmplat chiar ție să suferi de o criză de spasmofilie, sau cuiva din anturajul tău și nu ați știut cum să reacționați. Află care sunt cauzele și simptomele acestei afecțiuni și cum putem încerca să o tratăm sau să o prevenim.

Cauze  -carența de calciu și magneziu din organism sunt principalii vinovați pentru această afecțiune, dar și proasta funcționare a glandelor endocrine poate fi o cauză. Calciul este indispensabil pentru  buna funcționare a țesuturilor nervoase și a ritmului cardiac, iar pentru o bună fixare a lui în organism este necesară administrarea de magneziu și asigurarea vitaminei C în alimentație.  Asimilarea calciului se face în mediu acid , prin urmare, dacă mucoasa gastrică nu secretă acid clorhidric, calciul este eliminat. Pentru că femeile tinere sunt cele mai afectate, se recomandă ca în perioada premenstruală să se facă o cură de  calciu. Formele de manifestare specifice spasmofiliei sunt accentuate și de constipație, o altă afecțiune frecventă la femei, care produce uneori dureri de cap și nervozitate.

Alimentația necorespunzătoare, stresul și oboseala, lipsa de calciu și magneziu, consumul excesiv de cafea, tutun și alcool sunt și ele printre cele mai probabile cauze ale spasmofiliei, dar mai poate fi și cauza ereditară, dacă unul din părinți suferă de această boală. De asemenea, ritmul de viață alert, grijile cotidiene, conflictele sau neînțelegerile de la muncă sau de acasă, pot duce la declanșarea unor crize de spasmofilie.

O formă ușoară de spasmofilie  este frecventă la adolescente, pentru că în perioada de creștere bruscă calciul este reținut în cantități mari pentru  creșterea și  consolidarea  sistemului  osos , dar ea  poate să apară și în lunile de sarcină , atunci când organismul  distribuie tot calciul către făt.

Simptome- spasmofilicii prezintă contracții musculare, tremur sau furnicături în mâini și  picioare, tremurături ale mușchilor feței, tresăriri involuntare ale pleoapelor, bufeuri de căldură, amețeli, tulburări de echilibru, palpitații ,senzație de sufocare,crampe la stomac,  transpirație abundentă mai ales la nivelul palmelor, senzație de nod în gât,  senzație de apăsare la nivelul pieptului, somn agitat cu coșmaruri, cu stări de anemie și oboseală , cârcei la nivelul gambei care apar mai ales noaptea .Mai pot apărea manifestări precum: scăderea libidoului, anxietate, iritabilitate, nevoie permanentă de somn, frică  inexplicabilă, senzație de leșin. La femei   se pot întâlni tulburări menstruale, dureri vertebrale sau articulare și mai rar ,anomalii dentare.

Persoanele care suferă de spasmofilie sunt în general depresive, tensionate , urmărite mereu de gândul că o să li se întâmple ceva  și din această cauză  le este teamă să desfășoare anumite activități.

Posibile modalități de tratare – spasmofilia poate fi tratată prin  urmarea unor  cure de calciu și magneziu,vitamina D,   renunțarea  la consumul de tutun, alcool, cafea, ceai negru și ciocolată și adoptarea  unui stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată, practicarea unor exerciții fizice, combaterea stresului, odihnă suficientă.  Este foarte important să se consume produse lactate , în paralel cu fructele și legumele bogate în minerale, în special calciu și magneziu.

 

Tags:

Lăsați un comentariu


Free mockups