Sărbători și tradiții în luna lui Gustar

6 august 2012 13:20Nici un comentariuViews: 105

Luna August, sau Gustar, sau Secelar, cum este denumită în popor este ultima lună a sezonului cald. Acum avem ocazia să profităm de ultimele zile de vacanță, concedii, plimbări pe plajă, la ștrand și de zilele călduroase de vară. Ca orice altă lună din an și luna august este o lună  cu sărbători și tradiții. Iată care sunt cele mai importante sărbători ale lunii august.

Schimbarea la Față a Domnului se sărbătorește pe data de 6 august și în popor mai este cunoscută și sub numele de Preobrajenia. Sărbătoarea reprezintă data la care Iisus ,însoțit de mucenicii  Petru, Ioan și Iacob, a urcat pe muntele Tabor, ca să se roage

Conform tradiției, în această zi, natura se desparte de vară și se pregătește de toamnă :  frunzele pomilor încep a se îngălbeni, apele râurilor se răcesc,  păsările călătoare pleacă spre țările calde ,iar insectele și animalele târâtoare intră în pământ, pentru a se adăposti de frig. Și oamenii încep să își schimbe hainele de vară cu cele de toamnă.

În această zi de sărbătoare se duc la biserică struguri din noua recoltă , se binecuvântează și se împart. Se spune că cei care mănâncă struguri înainte de această sărbătoare , o să aibă dureri de burtă.

Plantele de leac se adună în această zi, iar cositul și făcutul fânului trebuie să fie gata până în această zi , altfel, se trec florile și îmbătrânește iarba.

Din această zi, este interzis scăldatul în apele de munte, deoarece se răcesc  și sunt spurcate de  cerbii care vin și urinează în ele. Nici femeile nu trebuie să își spele părul de Preobrajenie, deaorece acesta nu va mai crește, așa cum nici iarba nu mai crește pe câmp.

Cei care nu respectă sărbătoarea schimbării la față vor fi uscați și gălbejiți, iar femeile care spală rufe în această zi vor fi atacate de păduchi și ploșnițe.

Nu trebuie să te cerți cu nimeni în această zi și nici să te certe cineva, pentru că așa vei fi tot anul.

Adormirea Maicii Domnului sau Sântămărie Mare- se sărbătorește pe data de 15 august și reprezintă cea mai mare sărbătoare religioasă a verii, o  sărbătoare prin care se cinstește moartea și înălțarea Fecioarei Maria cu trupul la cer.  Sărbătoarea este precedată de un post de două săptămâni, prin care oamenii se curate trupește, se roagă și se pregătesc spiritual prin fapte bune. Sărbătoarea de Sfântă Mărie se tine pentru sănătate, naștere ușoară, căsătorie, vindecări.

În dimineața acestei mari sărbători, femeile merg la biserică cu fructe și alte bucate, pe care le sfințesc, iar apoi le împart în cinstea celor morți.

Fetele necăsătorite purtau în această zi năvalnic, o plantă care avea puterea de a aduce pețitori.

Se crede că dacă înfloresc trandafirii în preajma zilei de Sfântă Mărie, toamna va fi lungă, iar la sat ,în această zi se organizau târgurile și iarmaroacele de toamnă.

La Sântămăria Mare, bărbații își schimbă pălăria cu căciula, ciobanii coboară oile de la munte și este interzis dormitul pe prispa casei și scăldatul în apa râurilor, deoarece a fost spurcată de cerbi.

De Sântămărie se mai culeg ultimele plante de leac, iar unele dintre ele sunt puse la icoane, pentru a proteja familia de boli și de necazuri. Planta numită Palma Maicii Domnului ,are puteri vindecătoare dacă se prepară sub formă de decoct și se adaugă în apa de baie.

Este bine ca în dimineața acestei zile, înainte de răsăritul soarelui, să lași ușa deschisă, pentru că Maica Domnului îți va binecuvânta casa, atunci când trece pe lângă gospodăria ta.

Tăierea Capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul -se sărbătorește pe data de 29 august și este ultima sărbătoare importantă din anul bisericesc, care se termină pe 31 august. În popor, sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de Sf. Ioan Cap tăiat.

În această zi, se duc la biserică mere, pere, struguriși se împart săracilor, în cinstea rudelor trecute în neființă.

Pentru menținerea sănătății, în această zi nu se consumă  alimente cu formă rotundă, precum căpățâni de usturoi, pere, mere, prune, pepeni, nuci (miezul lor seamănă cu o cruce). De asemenea ,nu se mănâncă nici fructe sau legume de culoare roșie, deoarece amintesc de sângele care s-a vărsat în timpul tăierii capului Sf. Ioan Botezătorul.

Tot pentru sănătate este bine să se consume în această zi, de cei care postesc, doar turtă preparată  din mălai sau grâu. Pâinea și alimentele se rup cu mâna în această zi și nu se taie cu cuțitul.

 

Tags:

Lăsați un comentariu


Free mockups