Helicobacter Pylori- cauze și simptome

25 mai 2012 09:16Nici un comentariuViews: 7853

Știai că Helicobacter Pylori se află pe locul al II-lea în topul celor mai răspândite infecții bacteriene din lume și afectează circa jumătate din populația de pe Glob? La nivelul stomacului, din 10 cazuri de ulcer, în jur de șapte sunt provocate de această bacterie, iar la nivelul duodenului, numărul este mai mare, de nouă cazuri din zece.În ultimul timp, infecția cu Helicobacter Pylori a ajuns să reprezinte o problemă majoră de sănătate publică. Află care sunt caracteristicile acestei bacterii, ce cauze duc la apariția ei și care sunt principalele simptome ale infecției cu această bacterie.

Helicobacter Pylori   este o bacterie care infectează  mucoasa stomacului și a duodenului  și se găsește  peste tot în mediul înconjurător. Bacterie foarte rezistentă, ea persistă toată viața în mediul acid și dur al stomacului  și se face responsabilă de apariția mai multor leziuni gastro-duodenale, cum ar fi: inflamația mucoasei gastrice, forme cronice de gastrită,  care evoluează spre gastrite atrofice și netratată, în câțiva ani, poate determina cancer gastric. Ureza este o proteină care ajută Helicobacter Pylori să reziste și să afecteze mucoasa stomacului. Tot Helicobacter Pylori este responsabilă și de respirația urât mirositoare, numită halenă.

În plus, Helicobacter Pylori își modifică foarte repede sensibilitățile și dezvoltă rezistență suplimentară la antibiotice, în cazul unui tratament cu doze insuficient de mari și de scurtă durată. Tratamentul medicamentos durează în jur de două săptămâni , dar este o medicație greu de urmat, cu eforturi mari din partea pacientului. În general, se asociază amoxicilina cu claritomicina, pentru că dau puține efecte secundare. O altă schemă presupune asocierea tetraciclinei cu metronidazolul , dar au efecte  toxice pentru ficat și pot apărea vărsăturile, greața sau diareea.

Pentru eradicarea infecției, pe lângă tratamentul medicamentos , se poate urma o cură cu ceaiuri și tincturi , până la apariția primelor rezultate : ceaiuri de obligeană, tinctură de cimbru și tinctură de propolis în combinație. Este necesară și adoptarea unui stil de viață sănătos  și igienic , care are efecte benefice asupra organismului. Sucul de merișor, preparart din fructe de merișor , sucul de mure ,sucul de grapefruit roșu și broccoli mențin organismul curat și au efecte binefăcătoare  asupra lui.

Principala cauză a infectării cu această bacterie o reprezintă igiena deficitară : servirea meselor fără o igienizare a  mâinilor în prealabil, consumarea alimentelor fără a fi spălate sau fierte corespunzător, folosirea comună  a tacâmurilor și a paharelor, a toaletei sau a lenjeriilor de pat. Ea se mai poate răspândi și prin sărut, respirație, apă contaminată. Trebuie acordată o mare atenție surselor din care provin alimentele care se consumă în stare naturală : fructe și legume, brânză , smântână. Servirea  meselor în cantine sau restaurante cu igienă precară reprezintă un alt risc al infectării cu Helicobacter Pylori.

Simptomele infecției cu Helicobacter Pylori se fac resimțite doar în momentul în care ajung să producă leziuni la nivelul stomacului și se manifestă prin: balonare după masă, dureri în capul pieptului apărute după consumul anumitor alimente, senzație rapidă de sațietate, greață, indigestie.

Lista  alimentelor   interzise cuprinde : brânzeturi grase, sărate sau afumate, fripturi din carne de porc, oaie, rață, gâscă, pește prăjit, slănină, untură, cârnați, mezeluri, afumături, icre, conserve, sosuri  cu rântaș , prăjeli, cartofi prăjiți,ouă, chefir, fasole uscată, ridichi, mazăre, ciuperci, vinete, ceapă, usturoi, pâine neagră, aluaturi proaspete, prăjituri, gogoși, dulceață, murături, alune ,nuci, migdale, băuturi alcoolice, tutun, cafea naturală, sucuri cu cofeină, ciocolată, înghețate, condimente iuți . Este interzis de asemenea și consumul excesiv al medicamentelor de sinteză chimică, care au acțiune iritantă.

 

Tags:

Lăsați un comentariu


Free mockups